6.500 VRIJWILLERS 

 

Berichtgeving uit de krant “Het Nieuwsblad”

“Overal in Vlaanderen gaan gemeenten op zoek naar mensen die in hun tuin een val willen zetten voor de Aziatische hoornaar. Er wordt gemikt op 6.500 mensen of 1 per duizend inwoners, en die zijn broodnodig. “Als we nu niet massaal ingrijpen, zitten we over een paar jaar met tienduizenden nesten”, klinkt het.

Zes jaar nadat de eerste Aziatische hoornaar werd gespot in Vlaanderen, is het nu alle hens aan dek. Gemeentebesturen gaan op zoek naar vrijwilligers die willen helpen in de bestrijding van de exoot die ons bijenbestand en daardoor ook onze fruitteelt om zeep dreigt te helpen. Ze zoeken 6.500 mensen of 1 per duizend inwoners – imkers maar ook gewone burgers – die in maart en april een val in hun tuin willen plaatsen.

Waarom het nu tijd is om de strijd op te drijven? “Het wordt weer warmer, de natuur komt weer tot leven”, zegt Frans Daems van de Limburgse Imkersbond. “En ook de Aziatische hoornaar die zich maandenlang heeft verscholen onder hout, in stro of onder een dak. Nu begint de koningin die eenzaam de winter beleefde weer te fourageren. Ze bouwt een klein nestje, legt eitjes en voedt de kleine hoornaars. Enkel zij kan dat. Als we haar vernietigen, dan kan het nest niet overleven.”

“De koningin die eenzaam de winter beleefde, bouwt een klein nestje, legt eitjes en voedt de kleine hoornaars. Enkel zij kan dat. Als we haar vernietigen, dan kan het nest niet overleven”

Frans Daems

Limburgse Imkersbond

258 koninginnen

Het was de afdeling van Daems die vorig jaar in eigen provincie een proefproject opstartte. “Toen hebben we in Limburg 1.200 lokvallen gezet. In totaal zijn er 258 koninginnen gevangen.” Dat lijkt niet veel, maar dat is het wel. “Een koningin die de winter overleeft, ligt aan de basis van een nieuw nest waar in totaal tussen de 250 en 300 koninginnen uitkomen. Op die manier stijgt het bestand van de Aziatische hoornaar aan een onwaarschijnlijk snel tempo. En dus moeten we ingrijpen.”

 

meer info via de krant “het nieuwsblad

Categorieën